Siirry pääsisältöön

Saimaan saaristoreitti

Saimaan Saaristoreitti on retkipyöräilyreitti, joka kulkee Taipalsaaren, Lappeenrannan, Joutsenon, Imatran ja Ruokolahden alueilla. Ruokolahden alueella reitti kulkee Salosaaren kautta Ruokolahden kirkonmäelle ja jatkuu Virmutjoen ja Syyspohjan kautta Utulaan ja Kyläniemeen. Kyläniemestä on pyörälauttayhteys Taipalsaaren Sarviniemeen. Reitti on kokonaispituudeltaan noin 154 km (+ 4 km lauttamatka).

Utulan ja Ruokolahden välin voi ajaa myös Äitsaaren maisemareitin kautta. Utulan ja Äitsaaren välillä on säännöllinen venekuljetus. 
Venematka on 1,4 km ja matka-aika noin 10 min. Kapasiteetti 3 pyöräilijää / ylitys. Matkalippu 15€.
Laiturit: Utulan laituri, Metelniementie 95;
Äitsaari, Karoniemen laituri, Karoniementie 699.
Aikataulut: Utulan Lautturi
Tiedustelut: 0500 120 101 / varaukset

 Salpausselkien kautta kulkevan saaristoreitin kohokohtia ovat Imatralla Imatrankoski ja Vuoksi, Ruokolahden alueella matkan varrelle nähtävyyksiä ovat mm. Ruokolahden kirkonmäki ja museo, Salpalinja, Huuhanranta sekä Utulan alueen toinen Salpausselkä. Mahdollisia pysähdys- ja taukopaikkoja ovat esim. Kulma-kahvila, Elfan ja Alppimaja kirkonkylässä, Kauppakasino Virmutjoella ja Utulan kyläkauppa Utulassa.

 Majoitusta tarjoavia paikkoja reitin varrella löytyy useita.

Pöyrälautta rasti liikennöi 3.6. - 14.8. välisenä aikana. Reittiä vastapäivään kierrettäessä lautan lähtö Kyläniemestä on klo 15. Jos reittiä kiertää myötäpäivään, lähtö Taipalsaaren Sarviniemestä on klo 14.

Tarkemmat aikatalut löydät: https://ekarjala-retkeily.fi/wp-content/uploads/2022/04/rastin-aikataulu-2022.pdf

Lauttamatkan kesto on noin 35 minuuttia ja matkan hinta 14 euroa / henkilö. Lautalle mahtuu kerralla 30 henkeä.  Varaukset on tehtävä etukäteen ja ne kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Lähtöpaikka Kyläniemessä Kyläniementie 1254, Taipalsaari ja Sarviniemessä Suur-Saimaantie 2051, Taipalsaari.

 Pyörälautta Rastin laivuri Timo Ekholm p. 040 664 2055. Varaukset: Matkahuolto

Pyöräilyretkiä saaristoreitillä järjestää Discover Saimaa.

Äitsaari-Utula venekuljetus, etukäteisvaraukset:
Utulan Lautturi, p. 0500 120 101, utulanlautturi@gmail.com
Vuoden 2022 aikataulut ja varaukset: www.utulanlautturi.fi

Majoitusta Ruokolahdella

Blogijuttu reitin avauspäivältä

 Reittikartta