Siirry pääsisältöön
Lautta rannassa

Saimaan saaristoreitti

Saimaan Saaristoreitti on retkipyöräilyreitti, joka kulkee Taipalsaaren, Lappeenrannan, Joutsenon, Imatran ja Ruokolahden alueilla.

A) Ruokolahdella pääreitti kulkee Salosaaren kautta Ruokolahden kirkonmäelle ja jatkuu Virmutjoen ja Syyspohjan kautta Utulaan ja Kyläniemeen. Kyläniemestä on pyörälauttayhteys (Rasti) Taipalsaaren Sarviniemeen. Reitti on kokonaispituudeltaan noin 154 km (+ 4 km lauttamatka).  

Pyörälautta Rasti liikennöi 3.6. - 27.8. välisenä aikana. Reittiä vastapäivään kierrettäessä lautan lähtö Kyläniemestä on klo 15. Jos reittiä kiertää myötäpäivään, lähtö Taipalsaaren Sarviniemestä on klo 14. Tarkemmat aikatalut:https://www.saimaansaaristokuljetus.fi/pyoralautta-rasti

Lauttamatkan kesto on noin 35 minuuttia ja matkan hinta 18 euroa / henkilö. Lautalle mahtuu kerralla 30 henkeä.  Varaukset on tehtävä etukäteen ja ne kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Lähtöpaikka Kyläniemessä Kyläniementie 1254, Taipalsaari ja Sarviniemessä Suur-Saimaantie 2051, Taipalsaari. Pyörälautta Rastin liikennöijä Saimaan saaristokuljetus, p. 044 3397785 Varaukset: Matkahuolto  

Salpausselkien kautta kulkevan saaristoreitin kohokohtia ovat Imatralla Imatrankoski ja Vuoksi. Ruokolahdella matkan nähtävyyksiä ovat mm. Ruokolahden kirkonmäki ja museo, Salpalinja, Huuhanranta sekä Utulan alueen toinen Salpausselkä. Mahdollisia pysähdys- ja taukopaikkoja ovat esim. Kulma-kahvila, Elfan ja Alppimaja kirkonkylässä, Kauppakasino Virmutjoella ja Utulan kyläkauppa Utulassa.

Majoitusta tarjoavia paikkoja löytyy reitin varrelta useita. 

Keltainen pyörä kukka korissaan

Koira laiturilla

B) Ruokolahden keskustan ja Utulan välin voi ajaa myös Äitsaaren kauniin ja rauhallisia perinnemaisemia sisältävän reitin kautta.  Reitti on hyvälaatuista asfalttitietä Karoniemen risteykseen asti, josta eteenpäin n 6 km helppoa soratietä ja lopussa pieni pätkä metsäpolkua laavulle, jonka vieressä on pyörälautta-/melontalaituri (kuva yllä).


Utulan lautturi

Äitsaaren ja Utulan välillä on kesäisin säännöllinen pyörälauttakuljetus: Utulan lautturi. Venematka on 1,4 km ja matka-aika noin 10 min. Kapasiteetti 3 pyöräilijää / ylitys.

Liput: Matkalippu 15€/hlö (sis. alv).
Maksu kuljetuksen yhteydessä. Maksutavat kortti ja käteinen.
Laiturit: Äitsaaren Karoniemen laavulta: Karoniementie 699 ja Utulan laituri: Metelniementie 95.

Kesän 2023 aikataulut:

  • 3.6.-13.8.2023 klo 10-18
  • 14.8.-27.8.2023 klo 17-20 
Vuorot varataan osoitteesta www.utulanlautturi.fi min 12 h ennen kuljetusta, lyhyemmällä ajalla puhelimitse 0500 120 101. 
 
Lisätietoja: Utulan Lautturi, Olli Tiilikainen puh. 0500 120 101

PDF-esite: Utulan lautturi - kesä 2023 

 

Saimaan saaristoreitin pyöräilypaketteja porukoille ja firmoille  järjestää Discover Saimaa.

Äitsaari-Utula venekuljetus, etukäteisvaraukset:
Utulan Lautturi, p. 0500 120 101, utulanlautturi@gmail.com
Vuoden 2023 aikataulut ja varaukset: www.utulanlautturi.fi

Majoitusta Ruokolahdella

Blogijuttu reitin avauspäivältä

Reittikartta